Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /home/isicme/public_html/wp-content/themes/kartica/functions-enfold.php on line 332
Kultura u Beogradu – Muzej primenjene umetnosti – ISIC Montenegro

Kultura u Beogradu

Muzej primenjene umetnosti

Muzej primenjene umetnosti je lociran u samom srcu Beograda, blizu Knez Mihailove ulice, koja je glavna trgovačka ulica u gradu i ujedno i pešačka zona koja vodi ka najznačajnijem turističkom spomeniku Beograda, srednjovekovnoj tvrđavi Kalemegdan.

Osnovan je 1950. godine i od tada se nalazi u zgradi koja je u međuratnom razdoblju bila poznata kao Palata Čelebonović, po imenu tadašnjeg vlasnika, advokata dr Jakova Čelebonovića.

Zgrada u kojoj se nalazi muzej podignuta je u periodu od 1927. do 1929. godine i sagrađena je kao dvospratna palata u akademskom stilu, sa reprezentativnim ulazom i prostranim mermernim stepeništem sa ogradom od kovanog gvožđa. Iako su vremenom vršene različite adaptacije, zdanje je sačuvalo duh vremena u kome je podignuto.  Autori ovog markantnog objekta beogradske međuratne arhitekture su arhitekti Stevan Belić (projekat), Nikola Krasnov (fasada) i Neregar (unutrašnja dekoracija).

Kategorija muzeja

Muzej primenjen umetnosti pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Osnivački fond Muzeja činila je kolekcija od 3000 hiljade predmeta koju je sakupio poznati slikar i grafičar Ljuba Ivanović, a tokom godina fond je obogaćen otkupima, poklonima građana i legatima donatora.

Danas Muzej poseduje oko 40 000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Muzej primenjen umetnosti ima dinamičan izložbeni program u okviru svoje četiri nezavisne galerije i organizator je godišnje tematske studijske izložbe, Salona savremene primenjene umetnosti, kao i gostujuće izložbe iz zemlje i inostranstva.

Eksponati

Na drugom spratu Muzeja, izložba ”Na prvi (p)ogled: Muzej primenjene umetnosti“ predstavlja eksponate iz muzejskih kolekcija istorijskih odseka iz Odseka za drvo i stilski nameštaj, Odseka za metal i nakit, Odseka za tekstil i kostim, Odseka za keramiku, porcelan i staklo i Odseka za fotografiju, primenjenu grafiku i umetničku opremu knjige. Značajan deo artefakata izložen je ovom prilikom po prvi put nakon više decenija, dok je jedan broj muzejskih eksponata upravo premijerno predstavljen na ovoj izložbi.

Proces rada na izložbi predstavlja „pokušaj“ prezentacije raznorodnog muzejskog materijala, i u tom smislu njegov krajnji rezultat jeste „ogledna“ postavka, kao prva faza u formiranju budućih izložbenih postavki Muzeja. Izložene predmete povezuje pripadnost „malim svetovima svakodnevice“ novovekovnog građanskog miljea i njenim različitim pojavnostima, čijoj su estetizaciji doprinosili.

Zavirite u kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, otkrijte lepotu i raznolikost njihovih sadržaja i proširite Vaše kulturne vidike… Dobrodošli u Muzej primenjene umetnosti!

  MLADI PUTNIK

  MLADI PUTNIK osnovana je 2006 godine u Podgorici kao nevladina organizacija. Cilj organizacije je razvijanje projekata i programa za mlade kako bi se pospiješila njihova mobilnost i informisanje.

  Podrška koju pružamo studentima, učenicima i nastavnom osoblju usmjerena je na povećanje  učešća u nacionalnim i međunarodnim kulturno-građanskim programima razmjene i obrazovne i naučne saradnje, zatim povećanje  informisanosti o aktivnostima vezanim za nauku, kulturu, putovanja, sport, obrazovanje i društveni život.

  Jedan od najistaknutijih projekata koji izdvajamo je  je ISIC- International Student Identity Card.

  ISIC KARTICA

  ISIC KARTICA je namijenjena učenicima i studentima koji imaju dokaz o tome da su đaci ili da studiranju na osnovnim, postdiplomskim ili doktorskim studijama. Korisnici kartice moraju imati najmanje 12 godina.

  ISIC kartica se primenjuje kao osnovno sredstvo identifikacije na mnogim univerzitetima i školama u svijetu, a koristi se i kao bankovna kartica.

  KONTAKT INFORMACIJE

  Svetozara Markovića 19,
  Podgorica, Crna Gora

  +38267 176 054

  isicmontenegro@gmal.com
  www.isic.me

  Copyright © 2019 Moja Kartica, Beograd. All rights reserved. Web design by Kha Concepts and bokisha.NET

  Copyright © 2019 Moja Kartica, Beograd. All rights reserved. Web design by Kha Concepts and bokisha.NET


  Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/isicme/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558